Penope toimitti automaattisia monitoimiportaaleja Kaliforniaan


Kaliforniaan Volumetric Building Companies:n (VBC) tehtaalle toimitettiin ja asennettiin loppuvuonna 2023 kaksi Penope HYBRID-monitoimiportaalia. VBC:n toimitus oli Penopen ensimmäinen kauppa Pohjois-Amerikan markkinoille.

VBC on nopeasti kasvava amerikkalainen yritys, joka valmistaa puupohjaisia moduuleja. Yrityksellä on tuotantoyksiköitä kahdessa Yhdysvaltojen osavaltiossa ja yksi Puolassa.

Kalifornian Tracyssa sijaitsevassa 55 000 m² tehtaassa valmistetaan noin 2 300 m² moduuleja viikossa yhdessä työvuorossa. Moduuleissa käytettävät lattia- ja kattoelementit voivat olla kooltaan jopa 4,9m x 12m. Yhden elementin levyjen kiinnitykseen voidaan tarvita jopa 1 000 ruuvia tai naulaa, mikä tekee manuaalisesta kiinnitystyöstä raskasta ja hidasta. Lisäksi elementtien pintoihin täytyy tehdä aukotuksia erilaisilla jyrsintätyökaluilla.

VBC etsi ratkaisua, jolla nämä työvaiheet voitaisiin automatisoida, mikä nopeuttaisi tuotantoa ja parantaisi työergonomiaa. Penopen tarjoamat HYBRID-monitoimiportaalit vastasivat tähän tarpeeseen ja räätälöitiin asiakkaan toivomuksien mukaisiksi Toimittamamme portaalit hoitavat sekä levyjen kiinnityksen että aukkojen jyrsinnän täysin automaattisesti. Toimitetut automaattiportaalit asennettiin osaksi jo olemassa olleita lattia- ja kattoelementtilinjoja.

Lattialinjan portaali on varustettu kolmella kallistuvalla työkalukiinnitysvaunulla naulaintyökaluja varten sekä jyrsinyksiköllä. Kattolinjan portaali sisältää vastaavasti kolme kallistuvaa työkalukiinnitysvaunua ruuvaustyökaluja varten sekä jyrsinyksikön. Ruuvausyksikössä voidaan käyttää irtoruuveja, joita voidaan lisätä syöttökaukaloihin lattiatasolta ilman, että portaalia tarvitsee pysäyttää. Molempiin portaaleihin voidaan myöhemmin lisätä esimerkiksi liimausyksikkö tai muita toimilaitteita tarpeen mukaan.

Projekti toteutettiin sovitussa aikataulussa ja asiakas on erittäin tyytyväinen laitteisiin ja niiden toimintaan. Monitoimiportaaleiden myötä asiakkaan lattia- ja kattolinjan tuotantoprosessin läpimenoaika parani merkittävästi ja täsmällisten servo-ohjattujen toimintojen ja automatisoitujen työvaiheiden ansiosta myös laatu saatiin nostettua uudelle tasolle.

”Portaalit asennettiin osaksi jo tuotannossa olevia linjoja ja asiakkaalle oli tärkeää mahdollistaa lattia- ja kattoelementtien valmistus myös asennusten aikana. Tämä ratkaistiin suunnittelemalla asennukset tehtäväksi siten, että linjoilla tehtiin tuotantoa aamuvuorossa ja tuotantoa häiritsevät asennustyöt suoritettiin iltavuorossa.  Lisäksi asennusten jälkeen työmaa oli aina jätettävä siihen kuntoon, että linjoilla voitiin tehdä tuotantoa seuraavana päivänä. Asennukset ja tuotanto saatiin yhteensovitettua hyvällä yhteistyöllä VBC:n henkilöstön ja Penopen asennusryhmän välillä. Asennukset, käyttöönotto ja koulutukset saatiin suoritettua kuudessa viikossa, jonka jälkeen portaalit luovutettiin asiakkaalle tuotantokäyttöön”, kertoo Penopen projektipäällikkö Tero Salminen.

Kiitämme VBC:n projektiryhmää erinomaisesta yhteistyöstä hankkeen onnistuneessa toteutuksessa.