Ligna 2019

Ligna 2019 keräsi yli 90 000 kävijää yli 100 maasta katsomaan puuteollisuuden viimeisimmät kehitysaskeleet.

Ligna tarjosi viisi päivää, innovaatioita ja vaikuttavia ratkaisuja. Messujen avainsanoiksi nousi mm. robotiikka, ihmisen ja koneen välinen vuorovaikutus sekä automaatio.

Penope -taloteollisuuden koneet ja laitteet esiteltiin ensimmäistä kertaa Ligna-messuilla. Oma osasto oli menestys ja se kiinnosti niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia kävijöitä. Talo- ja elementtitehtaiden tarpeita vastaamaan suunnitellut koneet hyödyntävät uusinta teknologiaa ja innovatiivisia ratkaisuja. Lue lisää Penopen taloteollisuuden koneista ja Ligna-osastostamme.

Penopen päämiehet olivat jälleen laajasti mukana Lignassa. Penope ja päämiehet ovat

tyytyväisiä messujen tulokseen ja messukauppojakin solmittiin. Messukävijät pääsivät näkemään mm. pölynpoistoratkaisuja tarjoavat JKF:n sekä AL-KOn uutuudet, erilaisia pintakäsittelyratkaisuja esitelleet Makorin, Finituren ja Barberan sekä tietenkin monipuolisia laiteratkaisujaan tarjoavat Biessen ja Weinig:n.

Weinig Group

Uusi Weinig Hydromat 4300 mahdollistaa loistavan lopputuloksen höyläyksessä ja profiloinnissa jopa 300 m/min nopeudella. Tämä suurnopeushöylä pitää sisällään kaikki ominaisuudet taaten parhaan mahdollisen lopputuloksen: vankka runko, kestävä syöttöjärjestelmä, itsenäiset isot vetävät vetopyörät ja ”HydroLock” teknologia, jolloin perinteistä rasvapumppua ei enää aina tarvita, vaan pelkkä kuusikoloavain riittää. Tukilaakerien vapautus tapahtuu vain nappia painamalla.

Uusi Luxscan skanneri CombiScan Sense on kokonaan uudistettu skannerisarja, josta löytyvät uuden sukupolven tarkemmat kamerat, tehokkaammat tietokoneet, useita eri kameravaihtoehtoja ja muita laadutussensoreita, sekä mahdollisuus lisätä uusi kompakti matalaenerginen röntgenlaite.

Uusi Dimterin OptiCut 550 Quantum on suunniteltu nopeimpaan mahdolliseen katkaisusahaukseen. Nyt huippunopeus on jopa 550 m/min. ”VarioStroke” katkaisuisku mahdollistaa äärimmäisen lyhyen katkaisusyklin ja paremman katkaisujäljen. Pienemmät ja isommat hylätyt kappaleet erotetaan oikea laatuisista kappaleista hallitusti uuden jäteluukun ja paineilman avulla.

Päivitetty Grecon Turbo-S 1000 sormijatkoslinja esiteltiin ensi kertaa messuilla, jossa linjaa käytettiin liimattujen komponenttien valmistukseen. Uusi paketointiautomaatti katkaisusahan jälkeen takaa katkeamattoman syötön sormijatkoslinjalla keräten kappaleet nippuihin pystyliitosjyrsintää varten. Uusi liiman kontrollointijärjestelmä ”GlueEye Vision” varmistaa riittävän ja oikeamääräisen liiman levityksen liitoksille.

Biesse
Biessen 6000 neliömetrin osasto ansaitsi asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja lehdistön arvostuksen. Biesse näytti LIGNAn vierailijoille, että Biesse pystyy auttamaan heitä uusien tehtaiden luomisessa. Uudet tehdasratkaisut eivät ole vain älykkäämpiä ja tehokkaampia, vaan myös parempia paikkoja työskennellä ja niiden tuotantolinjat tuottavat parempia tuloksia. Asiakkaat ymmärsivät tämän ja ottivat haasteen vastaan. Tästä osoituksena Biesse Group keräsi messuilta merkittävän noin 40 miljoonan euron tilauskannan.

Biessen esittelemät kolme täysin automatisoitua prosessilinjaa näyttivät asiakkaille tulokset, jotka voidaan saavuttaa räätälöidyllä, joustavalla tuotannolla. Osastolla esiteltiin myös seuraavat uutuudet Stream A Smart ja Akron 1100 -reunalistoituskoneet, uusi Uniteam RC -työstökeskus ja ROS robotin operoima levynpaloittelukeskus.

Makor
Makorin esitteli ja kertoi uusista joustavista ratkaisuista, yhdistettynä suurempaan tehokkuuteen, nopeuteen sekä tietenkin helppokäyttöisyyteen. Messut onnistuivat tavoitteissaan hienosti ja liikehdintä ja kaupankäynti Makorilla oli viikon aikana runsasta.

Markor esitteli osastollaan mm.  RFID-toimisen leveäruiskuautomaatti EVOLUTIONin, joka toimi yhdessä uudenlaisen kerrosuunin FLEXI OVEN kanssa. Lisäksi esillä oli uudistettuja UV-uuneja, jotka yhdessä esim. kittikoneuutuus TF/T Plussan kanssa nostaa laadun ja tehokkuuden uudelle tasolle.

Tarvikepäämiehet Leuco ja Jowat
Pitkän linjan terävalmistaja Leuco panosti Lignassa tuomaan esille heidän räätälöityjä teräratkaisuja aina reunalistoituskoneista CNC-koneisiin. Leuco lanseerasi myös termin magentify, jolla tarkoitetaan teräongelmiin tarkemmin paneutumista, jo terän valinnasta lähtien. Leuco toi myös vahvasti esille teräarsenaaliaan massiivipuupuolelle, kuten CLT- ja hirsitaloteollisuuteen, unohtamatta sahateollisuutta.

Saksalainen liimavalmistaja Jowat täytti tänä vuonna kiitettävät sata vuotta ja toi markkinoille jo pitkään puhutun ja odotetun PUR-liimatuoteperheen hirsi- sekä CLT-valmistukseen, josta ehkä mielenkiintoisin liima omaa avoimen ajan ja puristusajan suhteessa 1:1 (10 min/10 min). Oletuksemme on, että tällä tulee olemaan erittäin paljon kiinnostusta Suomessakin.

Kiitos asiakastapaamisista ja vierailuista osastollamme Lignassa!

Ligna -messuosastomme oli osa Penope Oy:n kehittämis- ja vientihanketta

Hämeen elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt Penope Oy:lle valtion avustusta yritystoiminnan kehittämiseen Euroopan unionin aluekehitysrahastosta.

Hankkeen tavoitteena oli aloittaa puutaloelementtien valmistukseen tarkoitettujen laitteiden ja linjastojen vientimyynti Venäjälle, Ruotsiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan.

Hankkeen aikana on laitteita myyty Suomen lisäksi Ruotsiin ja markkina-alue on laajentumassa koskemaan koko Eurooppaa.

Venäjän lisäksi Latviassa ja Liettuassa ei ole vielä merkittävää puutaloteollisuuden kulttuuria ja ei siis myöskään sanottavaa markkinaa ao. tuotteille.