Palkkisahanterät – terätyypin valinnalla on oikeasti merkitystä

 

Paloittelu- eli palkkisahoissa käytettävät terät eroavat perinteisistä tarkistussahan teristä. Pääsääntöisesti palkkisahanterät ovat jonkin verran suurempia leikkuuleveydeltään sekä rungon paksuudelta vakauden vuoksi, mutta onko niissä tämän lisäksi suurempia eroja?

Oikealla terävalinnalla voit parantaa kustannustehokkaasti työstölaatua, tehdä viimeistelylaatuista sahausjälkeä sekä pidentää teroitusväliä ja lisätä terän käyttöikää.

Haluatko olla varma mikä teräratkaisu sopii parhaiten tuotannon tarpeisiisi? Jätä yhteydenottopyyntö, niin terämiehemme ovat teihin yhteydessä asian tiimoilta.

Leucolta uusi palkkisahanterämallisto,
josta on helppo valita oikea pää- ja piirtoteräyhdistelmä

Leuco jakaa malliston seuraaviin kokonaisuuksiin:

  • kovametalliteriin: U-CUT – Universal-Cut, Q-CUT – Quality-Cut
  • timanttiteriin.

Universal-Cut -sarja on tarkoitettu niille, joille ajometrit ja sahattavien levyjen määrä on kaikki kaikessa. Uuden LEUCOLLE suunnitellun kovametallikarbidiluokan (HL BOARD 4+) ansiosta ajometrit ja teroituslukumäärät ollaan saatu entisestään paremmaksi. Tästä tuotesegmentistä löytyy neljä eri terätyyppiä:

U-CUT TR-F: Perinteinen, trapetsihampainen yleisterä, joka soveltuu käytettäväksi kaikkien yleisimpien levymateriaalien, erityisesti melamiinipinnoitettujen levyjen kanssa. Kovametallipalan koko 10,5×3,5 mm, rintakulma 10 tai 15 astetta ja saatavuus D=350-650 mm.

 

U-CUT MAX: Oikea valinta silloin, kun palkkisahanterältä halutaan paras hinta/ajometrit -suhde. Voidaan teroittaa jopa viisi kertaa useammin kuin tavallista paloittelusahanterää. Hammastyyppi TR-F (trapetsi), kovametallipalan koko 13,0×4,0 mm, rintakulma 10 tai 15 astetta ja saatavuus D=350-450 mm.

 

U-CUT SPEED: Soveltuu parhaiten käytettäväksi, kun palkkisahasta halutaan irti maksimikapasiteetti. Hammastyyppi TR-F (trapetsi), kovametallipalan koko 13,0×4,0 mm, rintakulma 20 astetta ja saatavuus D=520-750 mm.

 

 

U-CUT WS: Vuoroviistetyllä hammastuksella varustettu paloittelusahanterä, joka on tarkoitettu viilutetuille sekä pinnoittamattomille levyille. Kovametallipalan koko 10,5×3,5 mm/13,0×4,0 mm, rintakulma 10 tai 15 astetta, saatavuus D=305-600 mm.

 

Quality-Cut-sarjan terät on tarkoitettu viimeistelylaatuiseen työstämiseen. Q-CUT -terien uudelleen suunnitellun rungon ansiosta sahauksesta syntyvää värinää ollaan saatu merkittävästi pienennettyä. Täten terät leikkaavat paljon kevyemmin ja hiljaisemmin. Q-CUT -paloittelusahanterät soveltuvat lähes tulkoon kaikkien eri pinnoitettujen, puupohjaisten levyjen, myös kevytlevyjen, paloitteluun. Riippuen hammasgeometriasta, nippusahaaminenkin on mahdollista. Tähän tuotesarjaan kuuluu neljä seuraavaa versiota:


Q-CUT G6:
 Tämä terä on suunniteltu niitä varten, jotka hakevat palkkisahanterältä laadukasta sahausjälkeä. Terällä voi jopa leikata nippuja 80 mm paksuuteen saakka, kiitos 10 % jäykemmän rungon kuin muissa vastaavissa terissä. Hammastyyppi G6, kovametallipalankoko 10,5×3,5 mm, rintakulma 10 tai 15 astetta ja saatavuus D=280-520 mm.

 


Q-CUT G6 nn-System:
 Mikäli hyvän leikkuujäljen lisäksi terän täytyy olla myös hiljainen. nn-System on ollut Leucolla jo pitkään tarjonnassa muissa pyöröterissä, mutta nyt kyseinen, käyttöääntä hiljentävä tekniikka, on myös rantautunut palkkisahanterien puolelle. Näissä terissä on hiukan pienempi purutila Q-CUT G6:n verrattuna, jonka johdosta nippusahauksen maksimipaksuus on 50 mm. Kovametallipalankoko 10,5×3,5 mm, rintakulma 10 tai 15 astetta ja saatavuus D=310-450 mm.


Q-CUT G5:
 Optimi valinta, kun halutaan paloitella viimeistelylaatuista vaneria, viilutettuja levyjä, kevytlevyjä tai muita pinnoitettuja levyjä, joissa on jokin herkkä, erityistä varovaisuutta vaativa pinnoite. Tämän mahdollistaa G5-hammastyyppi, jonka ansiosta leikkuupainetta saadaan matalammaksi. Kovametallipalankoko 8,0×3,0 mm, rintakulma 10 tai 15 astetta ja saatavuus D=350-460 mm.


Q-CUT TR-F K:
 Jos käytössäsi on paljon muovipinnoitettuja- tai anti-fingerprint-levyjä, Q-CUT TR-F K on oikea valinta. Terässä on ns. ”bombeerattu” hammasprofiili (TR-F K), joka mahdollistaa viiruttoman leikkuujäljen herkimpiinkin materiaaleihin. Terien saatavuus D=350-460 mm.

 

Leucon tuotekehityksen ansiosta timanttiterien kesto on moninkertainen verrattuna kovametalliteriin. Timanttihampailla varustetut Leucon palkkisahanterät ovat hyvin tunnettuja teollisuudessa, muun muassa saksalaiset valtamerkit käyttävät Leucon teriä ensiasennusterinä valmistamissaan paloittelusahoissa (mm. Homag.) ….

Leucon timanttiteriin on laserpoltettu säännöllinen kuvio, joka on täytetty jälkeenpäin vaimentavalla materiaalilla. Tämän avulla terän tärinää ollaan saatu entisestäänkin vakaammaksi ja myös hiljaisemmaksi. Leuco takaakin, että asiakkaat saavat terästään paljon enemmän irti, huomattavasti hiljaisemmalla työstöäänellä, koko terän elinkaaren ajan.

Timanttisten palkkisahanterien hampaiden leikkaavat särmät saavat Leucon ”topcoat” -käsittelyn, jonka ansiosta lika ja karsta eivät pääse tarttumaan niin helposti itse terään. Käsittelyn ansiosta timanttipalojen käyttöikä voi kasvaa jopa 50 %.

Maailmanlaajuisesti Leucoa pidetään erikoiskäsitellyissä timanttipalkkisahanterissä alansa pioneerina. Uusia, innovatiivisia timanttiteriä tässä kategoriassa edustavat seuraavat vaihtoehdot:

 

G6: Viimeistelylaatuisiin leikkauksiin sekä pinnoittamattomille että pinnoitetuille puukomposiittilevyille, yksitellen tai maksimissaan 80 mm pinoille.

 

 

G3: Viimeistelylaatuisiin leikkauksiin erilaisille kuitukomposiittilevyille.

 

 

 

HR-TR: Viimeistelylaatuisiin leikkauksiin korkeapainelaminaatille (HPL) ja erilaisille komposiittilevyille, kuten Corianille®.

 

Leucon uusi palkkisahojen timanttiterämallisto sisältää kokonaisuudessaan yllä mainitut uudet innovaatiot yleisimmissä ja käytetyimmissä teräkoissa. G6 ja G3 -teriä saa tarvittaessa ”topcoat” -käsittelyllä ja HR-TR -terää saa ainoastaan ”topcoat” -versiona.

 

 

 

Terävalinnalla on siis merkitystä. Ei ole aivan sama minkälaisella terällä ja mitä levymateriaalia paloittelee. Leucon tuotekehityksen ansiosta voimme tarjota asiakkaillemme luotettavampia ja kestävämpiä teräratkaisuja.
Ole siis yhteydessä alueellasi palvelevaan terämyyjään:

Itä- ja Pohjois-Suomi              

Henri Vauhkonen
puh.  040 723 2755
henri.vauhkonen@penope.fi

Länsi- ja Lounais-Suomi, Uusimaa

Juuso Niinimäki
puh. 050 911 7988
juuso.niinimaki@penope.fi