Penope Oy – Nimen tarina

Aina silloin tällöin joku tulee kysyneeksi tarinaa nimemme taustalla. Viittaako alun ”Pen” englannin kielen kynä-sanaan tai onko nimemme ope-loppuosa johdettu englannin kielen operations-sanasta? Aivan loogisia päätelmiä, kun kyse on puuntyöstökoneiden maahantuonnista alun perin toimintansa aloittaneesta yrityksestä; koneellisesti puusta tehtyä lyijykynää lienee suurin osa tämänkin lukijoista kädessään pidellyt ja nimenomaan tuotantolaitteiden ja siten tuotannon parissa olemme alusta alkaen toimineet.

Aika 1970-luvulla saattoi olla hieman erilainen, sillä finglish oli vielä käsitteenä tuntematon, vaikka jo hiipimässä suomen kieleen. Kansainväliseen liiketoimintaan tähtäävän yrityksen nimeen ei luonnollisestikaan voinut sijoittaa ääkkösiä.

Nimen keksiminen yritykselle osoittautui haastavaksi, sillä toistakymmentä ehdotusta hylättiin viranomaisten taholta. Oli hylkäämiseen syynä sitten jo olemassa oleva lähes vastaavan niminen yritys tai ehdotetun nimen sopimattomuus virkakoneiston mielestä, niin nimen keksiminen ei saanut muuttua ikuisuusprojektiksi. Auvo Penttinen, Timo Nousjoki ja Veikko Pelkonen eivät ehkä tuolloin saaneet läpi ideoitaan yrityksen nimeksi, mutta nimeä tärkeämpi lienee ollut liikeidea ja oman yrityksen toiminnan aloittaminen.

Ensimmäinen ministeriössä hyväksytty nimiehdotus oli Penope Oy. 1970-luvulla asiat olivat lopulta oikeastaan melko yksinkertaisia ja helppoja – jos osasi heti tarttua oikeaan ratkaisuun. Kaikessa yksinkertaisuudessaan PENOPE on kolmen perustajaosakkaamme sukunimien kaksi ensimmäistä kirjainta peräkkäin kirjoitettuna.

    Mitä muistoja sinulla on Penopesta?

    Penope viettää ja juhlistaa 50 -vuotista taivaltaan vuonna 2023. Penopen tarina lähti liikkeelle perustajamme omakotitalon pohjakerroksesta kasvaen yhdeksi maamme isoimmista toimijoista alallamme.

    Jätäthän meille muistelon, tarinan, sattumuksen, ajatuksen Penopesta, penopelaisista tai yhteistyöstämme.

    Julkaisemme parhaat tarinat kotisivuillamme tai somessamme kuluvan vuoden aikana.
    Jätäthän myös yhteystietosi, mikäli sinuun voi olla yhteydessä tarinaan liittyen, kiitos.