LIGNA 2023

Viisi päivää täynnä innovaatioita, inspiraatiota ja verkostoitumista: 1 300 yritystä 50 maasta esitteli puuteollisuuden ratkaisujaan. Ligna 2023 keräsi 140 000 m2 messualueelle yli 80 000 kävijää. Messujen trendeiksi nousi mm. digitalisaatio, esivalmistusprosessit, automaatio ja tekoäly.

Penope -taloteollisuuden koneet olivat mukana Ligna -messuilla Hannoverissa 15.-19.5.2023 nyt toista kertaa. Penopen osastolla mielenkiintoa herätti uusi ristikkolinjaratkaisu, jota saatiinkin esitellä lähes kaikille osastovierailijoille. Oma osasto oli jälleen menestys ja toi paljon toivottuja kontakteja ympäri maailmaa.

Penopen päämiehet olivat jälleen laajasti mukana Lignassa. Messukävijät pääsivät näkemään mm. massiivipuukoneita ja -laitteita tarjoavat System TM:n, REX:n, Kallesoen ja Microtecin, pölynpoistoratkaisuja tarjoavat JKF:n sekä AL-KOn uutuudet, erilaisia pintakäsittelyratkaisuja esitelleet Makorin, Finituren ja Barberan sekä tietenkin monipuolisia laiteratkaisujaan tarjoavan Biessen.

Massiivipuukoneet ja -laitteet Lignassa
System TM:n ja Kallesoen yhteisosastolla oli esillä katkaisusahoja ja sormijatkoskoneita. Lisäksi osastolla oli optimoiva katkaisusahalinja, joka sisälsi röntgenillä varustetun Microtecin Goldeneye 302 -skannerin sekä System TM:n 5100 -katkaisusahan. Katkaisusahalinja on nähtävissä Penopen Puu 2023 -messuilla Jyväskylässä 6.-8.9.2023.

REXin osastolla pääsi tutustumaan BIGMASTER-höylään. Höylä on varustettavissa lukuisilla lisävarusteilla, kuten vetopyörien kaapimet, sivu- ja vaakakarojen oskilloinnit sekä jointterit. Lisäksi höylän kätisyys on valittavissa.

Biessen uusi ilme ja uudet ratkaisut Lignassa
Biessen osasto esitteli yrityksen uuden visuaalisen ilmeen, joka kuvastaa yrityksen uudistumista ja ilmaisee yrityksen arvoja ja identiteettiä. Uusi identiteetti yhdistää Biessen eri teollisuuden alojen koneet entistä yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi yhden brändin alle.

Biesse esitteli messuilla reunalistoitukseen uuden mullistavan HFS-teknologian, joka käyttää vettä reunanauhan kiinnittämiseen kappaleeseen. HSF (Hydrogen Force System) hyödyntää hydrolyysiä veden muuttamisessa vedyksi, jonka avulla 0-sauma lista sulatetaan kappaleeseen kiinni. Tällä menetelmällä voidaan litralla vettä kiinnittää 1,5 km reunanauhaa erittäin energiatehokkaasti ja päästövapaammin kuin perinteisillä tavoilla.

Lisäksi Biessen osastolla näki uuden Rover A Plus -CNC-työstökeskuksen, joka on varustettu kahdella itsenäisellä Y-akselilla, uusilla ketjuvaihtajilla sekä XPS-automaattityöpöydällä. Stream -sarjaan esiteltiin uudet monitoimiyksiköt AR70 ja AR90, jotka mahdollistavat kuusi eri profiilia.

Penopelle tunnustusta Makorilta
Suurinta kiinnostusta Makorin messuosastolla herätti täysin uusi järjestelmä, joka on tarkoitettu tunnistamaan pintakäsiteltyjen kappaleiden laatu. Järjestelmä tunnistaa 3-D skannauksella ja värikameralla pienimmätkin viat ja poikkeamat, sekä väri- ja sävyerot. Lisäksi messuilla kiinnostusta herätti uusi robottiruiskutusratkaisu EVOLUTION D, jonka ruiskukaappi on varustettu kahdella ruiskuyksiköllä. Linjalla ajettiin demoajoja 9:llä eri pintakäsittelyainetoimittajan tuotteella.

Penopen Jukka Rokkila sekä Sauli Lehtonen kävivät vastaanottamassa Makorin 55. toimintavuoden juhlallisuuksissa ”Makor Excellence Award” -kunniamaininnan esimerkillisestä tuesta ja tiimityöskentelystä.

Kipinänilmaisu- ja sammutusjärjestelmät
Fagus-GreConin osastolla pääsi tutustumaan älykästä teknologiaa sisältävään kipinänilmaisin DLD 1/9:een sekä sammutuslaite IEM:ään. Kipinänilmaisin DLD 1/9 on konfiguroitavissa lähes kaikkiin olosuhteisiin ja kaikille sytytyslähteille. Sammutuslaite IEM:n integroitu vuotovalvonta havaitsee jopa 200 ml/min vuodot. Sammutuslaite sisältää lisäksi sammutussuuttimen kunnon valvonnan, sisäisen lämpötilanvalvonnan ja saattolämmitysjärjestelmän.

Leuco
Leucon osastolla pääsi tutustumaan uuteen Fibonacci -terävalikoimaan. Fibonacci on saanut muotoonsa inspiraatiota muun muassa, auringon kukan keskustasta ja kuusenkävystä. Tämä muoto lisää leikkuunopeutta ja vähentää rasitusta varsinkin nestausterissä sekä muissa tappiterissä. Uusi sarja sisältää tappi-, sormijatkos- ja pyöröteriä sekä esijyrsinkursoja.

Lue lisää: https://www.leuco.com/ES/ES/media/DOK_MBR_LEUCOline-Highlights-2023_DL.pdf

Jowat
Jowatin osastolla suuressa roolissa olivat päästövähennetyt PUR-sulateliimat, joissa liiman di-isosyaniitin määrää on alle 0,1%. Liima on nyt alkuvuoden ollut asiakkaiden käytettävissä ja se on saanut hyvää palautetta käyttäjiltään.

Lue lisää: https://penope.fi/uutiset/jowat-mr-vahennetyt-pur-sulateliimat/

Kiitos kaikille Penopen ja päämiehiemme osastoilla vierailleille asiakkaille!