Korvenranta Oy tehostaa tuotantoaan investoimalla Biessen nestaavaan CNC-työstösoluun. Yrityksellä oli ennestään käytössä seitsemän eri kokoista CNC-konetta ja yksi automaattivarasto.
”Halusimme investoida mahdollisimman tehokkaaseen ja monipuoliseen työstömenetelmään, jonka avulla pystymme tuottamaan yksittäisiä komponentteja samalla kustannustehokkuudella, kuin millä valmistamme isompiakin sarjoja”, kertoo Korvenranta Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Korvenranta.
Uusi nestaussolu sisältää Biesse Winstore K1 -automaattivaraston sekä Biesse Rover B 2243 FT HD -CNC-työstökeskuksen, joka on varustettu automaattitarroittimella, kahdella jyrsinmoottorilla (5-akselinen ja 3-akselinen) sekä 22-karaisella poralaatikolla.
Korvenrannan Biessen Winstore K1 -automaattivarastossa on kaksi lastaus- ja purkupaikkaa sekä uusi viiden kameran seurantajärjestelmä, jolla voidaan tarkkailla solun toimintaa myös etänä konttorista käsin. Winstore on erittäin joustava myös kappalekoon suhteen. Automaattivarasto on kooltaan 28×16 metriä ja levynipun maksimikorkeus on jopa 2,5 metriä, joten varastoon levymateriaaleja sopii huikeat 800 m3.
Biesse Rover B FT HD on nestaava CNC-työstökeskus, joka valikoitui koneeksi monipuolisten ominaisuuksien ansiosta. Korvenrannan Rover B on varusteltu kahdella itsenäisellä y-akselilla, mikä mahdollistaa työkalunvaihdon toisen jyrsimen työskennellessä sekä kahden kappaleen samanaikaisen työstön. Koneen HighDynamics -varustelu mahdollistaa nopeammat akseliliikkeet ja paremman kiihtyvyyden. Nämä ominaisuudet tehostavat mm. kappaleiden koneistusaikaa ja lisäävät koneen tuotantovarmuutta. Automaattitarroitin identifioi kappaleet nopeasti ja helposti, mikä nopeuttaa erityisesti tuotteiden toimituksia.
”Laitteisto on vastannut hyvin tuotannon tehokkuusvaatimuksiin. Suuri automaattivarasto yhdistettynä tehokkaaseen nestaussoluun ja automaattitarroitukseen on mahdollistanut myös uudenlaisten palveluiden tarjoamisen asiakkaillemme. Asetimme hankkeessa korkeat vaatimukset työturvallisuudelle, työergonomialle sekä energia- ja materiaalitehokuudelle. Myös näiltä osin investointi on täyttänyt odotukset”, kertaa Korvenranta hankkeen vaatimuksia ja tuloksia.
”Asennus, opastus ja käyttöönotto sujuivat mallikkaasti, asentajien lähdettyä kone oli jo täydessä tuotantokäytössä. Suuret kiitokset Penopelle ja Biesselle hyvin sujuneesta projektin läpiviemisestä!”, päättää Korvenranta.